Mallorca na talíři – POZOR – hrozí těžká závislost!! :-) vol1

Strkáš rád nos pod pokličku? Zevluješ kolem kuchyně, když se něco vaří?  A co národní  kuchyně?  No španělská, jasně o vietnamské to není ten správný blog, že!?

Je pro Tebe zatím španělskou vesnicí: 🙂 Tak teď už nebude…

Dám Ti nakouknout přímo od pramene, začnem doslova od píky, od podstaty všeho 🙂  Zatím nic nebudeme vařit, nakouknem  jak se z místních zdrojů vyrábějí ty TOP laskominy, tentokrát ty, které dává centrální plošina Es PLa a pohoří Tramuntana!

Chceš jet na Mallorcu? Dobře děláš, TOHLE vše budeš mít možnost ochutnat!!

A že tady mají  jako, že pěkně vymazlené lahůdky, prověřené stovkami generací! 🙂 MŇAAAM!!


Takže oč jde? Na co se teda těšit? 🙂

V tomto článku píšu o maseeee, o sladkých moučnících a taky o víně! Takže komplet menu pro každého! A tak to tady prostě je!


1. Výrobky z místní modly – vepře a zvláště z toho černého!

Pche – se česká zabijačka může jít klíďo píďo zahrabat! Nekecám! 🙂  Ochutnej a pak mudruj!

Ochutnat a zemřít – mnohdy je to tak!

Mallorské masové speciality

Mallorský den v hotelu Cala marçal

  • Tak kdyby nic tak Sobrasadu musíš! Co to je?  V kostce, no nebo spíše ve válečku….

Sekané libové maso smíchané s tou nejlepší slaninou, pimentonem (španělská vyuzená červená paprika), bylinkami a solí! Žádné chemické hnusy, barviva nic….to celé se nacpe do přírodního střeva (jsou různé druhy) a různě dlouho se to suší. A pak! No mňaaam!  Už mi tečou sliny, jen si vzpomenu.

Pak se to prostě nařízne a namaže na bagetu, opeče se  na grilu s místním nesolených chlebem pan payes , přidá se to do místních specialit (např. do paella pro ty co nejí mořské příšerky :-)). Jí se za „syrova“ nebo spíš lépe řečeno za „sušena“ , na grilu osmažené, opečené…jak chceš…ale VŽDY je to božsky dobré! Jsem si musela ukrojit! 🙂

O tomhle vepřovém vele díle připravuji zvláštní článek. 🙂

Sobrasada de Mallorca

sobrasada pincho

 

  • Camaiot – mohu doporučit. Mallorský camaiot je výrobek s kusů krájených nožiček a libového masa, podobné naší tlačence – ale v téhle je opravdu masooooo, je pikantní a silný.

 

  • A když tak musím zmínit taky Botifarró – masný vyrobek z přídavkem krve, používá se do vydatných a chutných polévek (guisados) a dušených směsí (estofados).

    botifarró a camaiot

    zleva: camaiot, botifarró, sobrasada, llonganisa

 


Vepříkové  nebíčko  pokračuje dále

  • Sušené šunky všech úrovní kvality – Jamón – z domorodých odrůd vepře, zvláště toho černého – porc noir – a jamón de bellota nebo de cebo – další info viz připravovaný samostatný článek >>>> (připravuji!) Maso se nasolí a ve speciálním mikroklimatu pod kontrolou se suší 8 – 30 měsíců. Maso je lahodné a doslova rozplývá se na jazyku!

    jamón

    Poslední MUST PROBAR na Mallorce je FUET a CHORIZO – další druhy sušených embutidos.

  • FUET se suší pár měsíců a hlavní ingrediencí kromě masa je také koření a česnek, obaluje se v bylinkách, česneku, sýru, paprice… I když lze , je škoda ho tepelně upravovat – ztrácí tak svou chuť a báječné aroma! Fuet je původem z katalánska, tady se vyrábí místní formy z autoktonních (místních)  druhů prasat.
  • CHORIZO – to je „španělská papriková klobása“ jak se ji kapku nedobře přezdívá (není uzené!), skládá se z libového masa i slaniny, španělského pimentonu – na slunci sušené a poté kouřem uzené papriky – soli a koření. Suší se pouze pár týdnů, je měkčí, jde jíst netepelně upravená, chutná je jako grilovaná , na místní pizze – slaná coca de chorizo , přidává se do paelly a do řady španělských specialit, napři spolu s botifarro a pancettou do polévky Fabada atd. Výčet nemá konce.

    různé druhy Fuetu

     

2. Výraz – mlsat sladké – tady nabývá nového významu!

Excelentní výrobky mistrů cukrářů – pastelería- se tady připravují denně čerstvé v pekařstvích tzv.  Sa Forn = panadería a taky v cukrárnách – Pastelerías.  Jsou k mání i v běžných krámcích nebo supermarketech, kde jsou vyráběny ve velké, a cenově dostupnější. Rozhodně ochutnej ty z origo pekárny! Jako orgastický zážitek z široké řady dobrot já doporučuju tyto:

  • Ensaimada je tradiční moučník spirálovitého kruhového tvaru, peče se dozlatova v peci a sype se pak bohatě moučkovým cukrem. Těsto je připraveno z klasických surovin jako mouky, vajec a droždí, přidává se také sádlo (katalánsky saim) – odkud je odvozen její název. Bývává čistá – bez náplně, plněná nugátem, andělskými vlasy, pudingem nebo džemem. Je voňavá, měkoučká a delikátní! Nejlepší je právě dopečená  z pekárny. Krájí se na výseče, jako koláč.
  • Kuloáry udávají, že ta nejlepší je ta plněná pudingem…pro mě je topka nugátová, ale pššššš!!! nikomu ani slovo! :-))

      celá ensaimada

    Gató de Almendras

  • Mandlový koláč, podobný naší bábovce. Tomuto stylu koláče, jenž se peče ve vysoké dortové formě se říká gató a nemusí být jen mandlový. Je kyprý, sladký , na povrchu zlatavý. Pro výrobu tohoto tipu se používá mandlová mouka a sekané loupané mandle.

    mandlové gató

    Coca de Albaricoques

  • Pokud se vysokému koláči říká gató, nízkému, hranatému z plechu se říká coca čti  „koka„, může být sladký i slaný. Takže jako třetí ukázku mallorských moučníků jsme zvolila meruňkový koláč z plechu. Připravuje se z čerstvých meruněk hlavně v jarním období. Je voňavá a načechraná.

    Coca de albaricoques – meruňkový koláč

    4. Mallorská vína

    Koukněme se taky na pochutiny v lahvi, kterými to celé můžeme taky zapít! Hlavní tekoucí komoditou na Mallorce, vzhledem k širým lánům, na kterých na horkém a prudkém slunci dozrávají lahodné vinné hrozny (uva), jsou  to vína a néé ledajaká! Jsou to mallorská vína! 🙂 a najdeme je nejlépe ve vyhlášených vinařstvích – bodegas (cellers jak se říká tady)  – po celém ostrově.

  • Réva se pěstuje hlavně ve vnitrozemí v Es Pla a na svazích pohoří Tramuntana.
  • Vína jsou tady červená, bílá, růžová a také sekty, kterým se ve Španělsku říká CAVA.
  • Dvě vinařství dosáhla pro svou kvalitu a jedinečnost hroznů a jejich zpracování označení DO – Denominación de Origen (Označení původu) . Jsou to vína Es Pla i Llevant (středovýchod ostrovaa vína oblasti Binissalem (u Palmy).
  • Rada (Consell de Regulación DO) pro regulaci značení původu striktně kontroluje výrobní procesy, kvalitu hroznů a kantuje (ochutnává) se doslova sud po sudu, ve vinařstvích, které se chtějí tímto označením trvale pyšnit.
  • Mezi TOP vinařství patří Bodaga Ferrer  nebo vinařství PERE SEDA tady u nás kolem Manacoru, na dálném východě 🙂 odkazy jsou španělsky! 🙂

    vinné sklepy la bodega – cellers na Mallorce

     

     

  • A co Tě čeká ve druhém díle článku?? – Plody moře a země a další klenoty jako třeba trochu bylinek…Těšíš se? 🙂 Já teda JO!

 

Poděkování patří týmu hotelu Cala Marçal za poskytnutí foto dokumentace – Día de Mallorca! GRACIAS!


Tak zase příště!

¡Hasta pronto!

 Lucie  Španělka 🙂

Španělka Lucie
Vášnivá milovnice Španělska a španělštiny, lektorka online se sídlem na Mallorce, konzultantka programu START Mallorca, lokální průvodkyně, gurmánka a milovnice středomořské kuchyně. Jsem prostě Španělka srdcem i duší! :-) Klidně mi napiš email na lucie@spanelskyonline.cz Více o mě a o tom, jak jsem se ocitla v Karibiku Středomoří si přečti tady >>>> Můžeš se přidat mezi milovníky Španělska na naši FCB stránku tady >>>>
Komentáře